HARM JAAP SMIT

Les geven aan wondprofessionals is heel belangrijk, en voor mij, als (moleculair) bioloog, heel leuk om te doen. Ik had en heb ik altijd maar 1 vraag: waarom gaat het zoals het gaat?  En dan zijn er altijd weer andere, nieuwe dingen te ontdekken.

De resultaten van mijn ontdekkingsreis deel ik met je op de eerste dag van je opleiding. Dan gaan we, met een hoog tempo, de diepte in.  Als eerste leg ik uit waarom wondgenezing zo belangrijk is en wat het zo lastig maakt.  

Daarna gaan we echt aan de slag. Uiteraard beginnen we eenvoudig met de anatomie. Dan wordt het lastiger, de “basis regels van het leven” maken duidelijk waarom de dingen in het lichaam gaan zoals ze gaan. Dan gaan we met behulp van wiskunde langzaamaan snappen wat we nu eigenlijk allemaal gebeurt in een wond.

 

Met behulp van het 5-level model leer je je blik verder te verbreden en ga je beter snappen waarom sommige wonden makkelijk zijn en andere weer moeilijk.  Pas dan gaan we kijken naar de fasen van de wondgenezing.

Uiteindelijk ga je na ruim 4 uur en meer dan 150 slides (het kan!) moe maar voldaan weer naar huis.

Sinds 1996 ben ik actief in “wondland” er is weinig wat ik niet gedaan heb. Onderzoek, marketing, verkoop, advies, bedrijven runnen en producten ontwikkelen, zowel nationaal als internationaal.

De laatste jaren ben ik begonnen met het uiteenrafelen van de problemen rond de behandeling met wonden. Ik vat het altijd in het Engels samen: “Woundcare, rotten in any which way you look at it”. Maar gelukkig zijn er nu mogelijkheden om een aantal zaken te verbeteren, daar werk ik, samen met heel veel andere professionals hard aan.

Contactgegevens

Pergamum

Links

© 2019 Pergamum | Pergamum is een onderdeel van Da Vinci Kliniek | Privacy & Cookieverklaring