ANCA VAN GESTEL

Anca van Gestel.png

Sinds 2003 ben ik werkzaam als wondconsulente in het ETZ -Elisabeth in Tilburg.
Ook werk ik sinds 2015 als wondconsulente in de Da Vinci Kliniek in Geldrop. Daarnaast geef ik lessen wondzorg in het gehele land. Waaronder de lessen anamnese, woundassessment en EBP voor Pergamum.

Hiervoor ben ik 14 jaar werkzaam geweest als dialyseverpleegkundige. Het was de eerste jaren een hele uitdaging om als wondconsulente in het ziekenhuis werkzaam te zijn. Ik heb me het vak vooral zelf moeten aanleren. Ik volgde een aantal cursussen zoals de WCS cursus wond plus, de post hogeschool opleiding tot referentieverpleegkundige wondzorg in België en cursussen die door verschillende firma’s werden aangeboden.

 

Van 2011-2013 volgde ik de opleiding tot wondverpleegkundige en -consulente aan de Erasmus MC in Rotterdam.

Wat ik belangrijk vind in de wondzorg en ook probeer uit te dragen in mijn lessen is dat er in de wondzorg vooral samen moet worden gewerkt door de verschillende disciplines. Nog te vaak wordt er gesproken over mijn patiënt. Terwijl de kwaliteit in de wondzorg gebaat is bij samenwerking. Alle neuzen dezelfde kant op! Hierdoor kan er veel onrust bij de patiënt worden weggenomen.

Ook is er altijd veel vraag naar de werking van de verbandmiddelen. Welk verbandmiddel hoort nu op welke wond? Maar wat ik belangrijk vind, is dat er gekeken wordt naar de gehele patiënt en niet alleen naar de wond. Wat is de oorzaak van de wond? Welke factoren kunnen de wondgenezing beïnvloeden?

Treat the patient as a whole, not just the hole in the patiënt.